Friday, May 04, 2012

TOPOFON esitleb: Mitte-Tartu 8.mail 2012




"Mitte-Tartu" on psühhogeograafilis-hallutsinatoorne proosakogumik.

Kogumiku esitlus leiab aset teisipäeval, 8. mail kell 19 Y-galeriis.

"Mitte-Tartu" lugeja tutvub selle osaga Tartust, millele ‒ olgu teadlikult või mitte ‒ tavaliselt tähelepanu ei pöörata. Hiinalinna garaaživohang, Variku autoviadukt, Emajõe põhi, linna ümbritsevad võsad ja luhad. Grafiti sildade all. 17. sajandi lapse luukere Meltsiveski tiigis. Küütri tänava metroopeatus.

"Mitte-Tartu" esitlusel Y-galeriis loevad katkendeid oma tekstidest raamatu autorid Anti Saar, Berk Vaher, Joanna Ellmann, Aare Pilv, Tanel Rander (ehk ChanelDior), Lauri Pilter, Meelis Friedenthal, Sven Vabar, Jaak Tomberg, Kaja Pae, andreas w ning võibolla ka Mehis Heinsaar ja Erkki Luuk. Maarja Pärtna on ka kohal, aga tema teksti loeb keegi teine. Kiwa kahjuks sõidab seeaeg ära Rootsi.

Autorite taustaks laseb keskkonnahelisid Mitte-Tartust murmer (Patrick McGinley).

Tanel Rander näitab esitlusel ka, kuidas meie siin Baltikumis mamaligat lõikame. Mamaliga on traditsiooniline idaeuroopa maisipuder. Nii et esitluse külastajad saavad ka kehakinnitust. Muideks on „Mitte-Tartu“ esitluse ajal Y-galeriis üleval Taneli näitus „Decolonize This“, mis tegeleb Eesti ja Tartu idaeuroopa identiteediga; mõned fotod ja videod näitusel on üles võetud mitte-Tartus.

„Mitte-Tartut“ illustreerivad Kaja Pae arvukad fotod kõigist neist Tartu mitte-kohtadest. Kogumiku koostas Sven Vabar ideeidu põhjal, mille Berk Vaher talle pähe pistis.

Kujundas Mari Ainso.
Toetasid Eesti ja Tartu kulka, kirjandusfestival Prima Vista, Eesti Kirjanduse Selts ja EKL Tartu osakond.

No comments: