Tuesday, January 20, 2015

ART IST KUKU NU UT 2014: Head und, Tartu!


Kaasaegse kunsti festival ART IST KUKU NU UT esitleb:

HEAD UND, TARTU!
12.-14.12.2014
Y-galerii (Jakobi 1, Tartu)

Tänavuse ART IST KUKU NU UT festivali programm on keskendunud performatiivsetele kunstidele. Kaasaegse kunsti klassikana on festivali publikul võimalik osa saada kunstnikeduo Bik Van der Poli (NL) performance'ist SLEEP WITH ME, mille raames toimub Andy Warholi filmi SLEEP (1963) screening. Bik Van der Poli performance'is muutub ligi 6-tunnise filmi vaatamine omaette protsessiks. Esmakordselt toimus SLEEP WITH ME Rotterdamis 1997. aastal, kui näitusesaali koondati 30 voodit, milles külastajad said veeta öö - taustaks Warholi film.
Tartu linnaruumis võib festivali ajal näha ja kogeda Andra Aaloe, Aet Aderi, Flo Kasearu, Kaarel Künnapi ja Grete Soosalu ühisteost O, mis on valmistatud just unenägude materjalist: ta võib olla sündmus või objekt, ta on vaba. O teostati esmakordselt Tallinn Kultuuripealinn 2011 ja LIFT11 programmi raames avaliku ruumi installatsioonina.
Festivali avalöögiks on aga rühmituse Tsirkus-Kunst-Teater etendus PÕLEVA KAELAGA KIRJAK, kus pantomiimi ja grotesksete rekvisiitide vahendusel kujutatakse elu koos kõigi selle veidrustega tsirkusenumbri võtmes.

Oma panuse annavad programmi ka tuntud õppejõud, kultuurikorraldajad ja kunstnikud Raivo Kelomees, Erkki Luuk, Katrin Maimik, Heie Treier ning Berk Vaher, kes oma ettekannetega avardavad unekäsitlust teemaplokis UNEJUTUD.

Festivaliga kaasneb eestikeelne trükis "HEAD UND, TARTU!", mille koostajaks on Piret Karro ja kujundajaks Mikk Heinsoo. Trükis sisaldab kaht teoreetilist tõlketeksti psühhoanalüütiliselt mõtlejalt W. Gordon Lawrence'ilt ja filosoofiauurijalt Alexei Penzinilt, tagasivaatavat intervjuud Rael Arteli ja Kaisa Eichega, lühikesi unenäoseletusi Tartu ja Eesti kultuuritegelastelt, arhiivimaterjale toimunud festivalide kohta jpm. Tasuta.

Muidugi ei jää tulemata ka tort, pidu ja kontserdid, kus astuvad üles artistid Adiiswell, Wick Blaze, Gringo Fakes, Kersten Kõrge, Martiini ja Kene Vernik.

Kaasaegse kusti festival ART IST KUKU NU NU UT lõpetab oma viieaastase toimumistsükli kolmepäevase programmi ja trükisega, mis on koondatud alapealkirja alla "HEAD UND, TARTU!" Rael Arteli ja Kaisa Eiche soov korraldajatena ei ole siiski nii lootusetult interpreteeritav, kui kunagine kultuurivaldkonna abilinnapea Jüri Sasi oma, et Kunstikuu ongi surnud (2008). "Head und" on üsna heasoovlik ja isegi lootusrikkalt tulevikku vaatav, sest korraldajad loodavad, et pärast mõningast turgutavat hingetõmbeaega avastab keegi endas jälle tahtmise valdkonnas midagi suuremalt ette võtta. ART IST KUKU NU UT loodetavasti tõestas selle võimalikkust.

Kõik festivaliprogrammis toimuvad sündmused on tasuta.
Täpsem programm koos ajakavaga kättesaadav ka festivali veebiaadressilt: www.artistkukunuut.org

Festivali toetavad: Eesti Kultuurkapital, Tartu Kultuurkapital, Tartu Linnavalitsus, Stereo Meedia OÜ, Müürileht, Tartu Kunstimuuseum, Tartu Üliõpilasmaja

Täname: Bik Van der Pol, Elektriteater, Museum of Modern Art (MoMA), Tartu Kunstnike Liit, Tartu Uus Teater, Tartu Ülikool

Magamiskott kaasa ja festivalile!
Tere tulemast Tartusse!


ART IST KUKU NU UT 2014
PROGRAMM

11.–13. detsember Tartu linnaruum

O
installatsioon avalikus ruumis
Andra Aaloe, Aet Ader, Kaarel Künnap, Flo Kasearu, Grete Soosalu
kl 12–15

12. detsember Y-galerii, Jakobi 1

PÕLEVA KAELAGA KIRJAK
Rühmitus Tsirkus- Kunst -Teater
Etendus
kl 18

HEAD UND, TARTU!
Trükise esitlus, festivali avamine

ROOSA MÜRA
Afterparty: Wick Blaze, Gringo Fakes, Kersten Kõrge, Kene Vernik
kl 21

13. detsember Y-galerii, Jakobi 1

UNEJUTUD
Raivo Kelomees, Erkki Luuk, Katrin Maimik, Heie Treier, Berk Vaher
kl 15

Artist talk: Bik Van der Pol
kl 19

SLEEP WITH ME
Bik van der Pol ft Andy Warhol “Sleep”
Performance-screening
kl 20

14. detsember Y-galerii, Jakobi 1

Hommikusöök, festivali lõpetamine
Kontsert: Adiiswell, Martiini
kl 14

No comments: