Tuesday, May 10, 2011

Y-kohtumine: Carolina Aponte (CAN)

Y-kohtumine: MoKSi külaliskunstnik Carolina Aponte Y galeriis

Neljapäeval, 12. mail, kell 18 on taas Y galeriis võimalus kohtuda Mooste Külalisstuudiosse (MoKSi) loometööle saabunud kunstnikuga. Carolina Aponte Kanadast tutvustab oma töid neljandal selleaastasel Y-kohtumiste sarja üritusel.




Carolina Aponte räägib alustuseks oma varasematest töödest, eri laadi projektidest, mis loodud alates aastast 2009. Tundes huvi naiseks olemise ning tema rolli vastu, nagu seda on määratlenud kultuur ja religioon, hakkas Carolina analüüsima sellega seotud etteseatud arusaamu ja ideoloogiaid minevikust praeguseni. Installatsioonides integreerib ta skulptuuriks video, heli, vesivärvid, joonistuse ja õmblemise. Viimane neist on ju läbi aegade samuti peamiselt seostunud naiselikkuse, kodu ja käsitööga ning on muutunud ka kunstniku loomingus tähtsaks. Seejärel tutvustab Carolina praegust ettevõtmist – MoKSis, iseenda stuudios alustatud kohaspetsiifilist installatsiooni. Tema nööriinstallatsiooni lähteks on vanad puutalad, mille loomulikud, ajaga tekkinud praod määravad samm-sammult üha tihedamini ruumi täitma hakkava, naelte külge kinnitatava võrgustiku olemuse. Nööristik viitab Eesti rahvariiete naturaalsetele värvidele ja triipudele. Traditsiooniliste väärtuste jõud ja energia on selle töö juures kunstniku peamine huvi ja mõjutaja.

Carolina Aponte lõpetas 2010. aastal Concordia Ülikoolis kunsti eriala bakalaureuseõppe. Ta elab Kanadas, Montrealis. Carolina Aponte reisi Eestisse, MoKSi kunstiresidentuuri toetab Office Québec-Monde pour la Jeunesse (OQMJ) stipendium.

Mooste Külalisstuudio Y-kohtumiste sari Y galeriis on loodud peamiselt selleks, et ka Eesti laiemal avalikkusel oleks parem võimalus MoKSi väisavate külaliskunstnike tegevusega tutvuda. Suur tänu Y galeriile ja Kaisa Eichele.

MoKS on kunstikeskus, mida veavad kunstnikud ise, siin on ateljeesid, näitusepindu, töökodasid, raamatukogu jms. MoKS tegutseb nii Moostes (nt külalisateljeed, toiduklubi, helitöötoad) kui ka väljaspool seda. MoKSi tegevust rahastavad Eesti Kultuurkapital, Hasartmängumaksu Nõukogu, Kultuuriministeerium, Haridus- ja Teadusministeerium, Põhjamaade Ministrite Nõukogu, EC programm Kultuur, Euroopa elukestva õppe programm Grundtvig, SA Tallinn 2011.

MoKSi uksed on külastajatele valla kolmapäevast pühapäevani kl 12–18, parema elamuse saamiseks tasuks aga alati all toodud kontaktandmetel eelnevalt programmi kohta aru pärida.

Info: 5330 6679
siiri@moks.ee

No comments: