Tuesday, January 10, 2012

Tartu Ülikooli maalikunsti õppetooli magistrantide näitus „IME!“ 11.01.-05.02.2012



Tartu Ülikooli maalikunsti õppetooli magistrantide näitus „IME!“

Osalevad: Kylm Lumi, Paavo Käämbre, Pille Johanson, Mari Jõgiste

Avamisel, 10. jaanuar kell 17.00 Kylm Lumi performance


Näitusel on esitatud maalikunst, videoinstallatsioonid, environment ja ruumi-installatsioonid. Jõulujärgsena uurib näitus ime fenomeni nüüdis-Eestis, kasutades religioonist ja kommertsmeelelahutusest pärit ikonograafiat.

Pille Johansoni (s 1962) Barbie ärasaetud tipuga jõulupuu on kõrvuti Mari Jõgiste (s. 1987) low-tech lamenukufilmiga, kus uue testamendi imelugu on miksitud ladina-Ameerika teleseepide igihalja esteetikaga. Kylm Lumi (s.1987) sukatripi-ordeni sarnaste raamitrofeede keskmes on vanaemalt lindistatud armastuslood ainult täiskasvanutele. Paavo Käämbre (s 1984) näitab troonilt tõugatud imemeest-tippsportlast kulla-ja hõbedaläikeliste trofeede foonil.

Galerii suures saalis näeme kuldset ikonostaasi, nelja magistrandi ühistööna valminud universaalset pildipanka mida ilmestavad paar digitaalset salvestajat. Üliõpilasi on siinjuures kõitnud nn madalad formaadid, kullakarva kitshipoest pärit odavad pildiraamid, XIX saj kriitilise realismi võtmes maalitud põlatud zhanristseenid, miniatuurmaal, religioosne camp jne.
Pille Johansoni pärispatuni tagasiviiv moralite näituse krüptilaadses tagasaalis sisaldab installeerituna seatapu-kirstu, Adama ja Eva miniatuurmaale, Goya-laadseid ängi-meeleolusid.

Tarbimiskohustus ja jõulureligioon on selle näituse koordinaatteljed. Viis-kuus sajandit tagasi kiriku patronaazhi alt vabanenud maalikunst on oma koha nüüdismaailmas kindlalt leidnud, kadunud pojana naasmisena lavastatud näitust „Ime!“ Y-galeriis tuleks käsitleda omalaadse pettemanöövrina.

Paavo Käämbre : Jõulud toovad välja inimeste parimad omadused. Pere jaoks leitakse aega, kutsutakse pidulikule/pühalikule söömaajale ka need pereliikmed, kellega muidu eriti ei suhelda. Ateismi maailmameistrid, eestlased, hakkavad järsku kirikussemineku vastu huvi tundma.

Mari Jõgiste: Ime! on näituseprojekt, mis ühendab endas sakraalse ja kehaliku/lihaliku. See on õuduste kamber ja imedemaa üheaegselt, mängides kitši, tõsiuskliku naiivsuse, groteski ning iroonia piirimail.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

Kursuse juhendaja prof. Jaan Elken
Tel 5540544
jaan@eaa.ee

Y-galerii, Küütri 2, Tartu
Näitus avatud 11.01-05.02.2012


loe ja kuula ka:
Tartu Postimees, 11.01.2012 "Kunstiloojaid paelus ime" Raimu Hanson
www.tartupostimees.ee/699542/kunstiloojaid-paelus-ime/


Sirp 19.01.2012, Indrek Grigor "Ettevaatust noored kunstnikud"
www.sirp.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=13866%3Aettevaatust-noored-kunstnikud&catid=6%3Akunst&Itemid=10&issue=3377

Tartu Ülikooli maalikunsti õppetooli magistrantide näitus „IME!“ on avatud Tartu Y-galeriis, näitusest räägib kuraator Jaan Elken (Liina Vainumetsa).
klassikaraadio.err.ee/helid?main_id=1344103

No comments: