Wednesday, April 13, 2011

Y-kohtumine: Johanna Lonka (FIN)

MoKSi külaliskunstnik Johanna Lonka Y galeriis

Neljapäeval, 14. aprillil, kell 18 toimub Y galeriis kolmas Mooste Külalisstuudio (MoKSi) Y-kohtumiste sarja üritus sellel aastal. Soome kunstnik Johanna Lonka räägib näitematerjali varal oma viimaste aastate tegemistest ja käsil oleva teose alusideedest.



Johanna Lonka tutvustab kõigepealt lühidalt oma seniseid tähtsamaid töid ning näitab skulptuuriinstallatsioone, mida mõnel puhul saadab ka tema enda helitöö. Peale selle tutvustab kunstnik natuke pikemalt oma käsil olevat projekti, millega ta MoKSis tegeleb – koostamisel on väljaanne, iseäralik retseptiraamat, mille sisu eesmärgiks on püüda vähendada meid igapäevaselt ümbritsevaid nüüdisaegseid stressifaktoreid. Materjali taustaks on muu hulgas huvi ravimtaimede ja loodusteaduste vastu ning fookus on detailide märkamisel. Kontseptsioon kätkeb endas väljamõeldud liike ning viiteid elutarkade vanaemade ja loodusravitsejate tavadele. Kunstnik tutvustab näitematerjali ning räägib kontseptsioonist ja ideedest selle teose taga.

Johanna Lonka on õppinud Tampere rakendusteaduste kõrgkoolis ning töötanud muu hulgas Tampere noorte kunstnike ühenduses Rajataide. Ta kasutab oma töös eri tehnikaid, sattudes mõnikord käima iseendalegi müstilisi radu, kuigi kõik teemad ja küsimused on enamasti sarnased. Viimastel aastatel on ta keskendunud peamiselt eri meediumeid kasutavate skulptuuriinstallatsioonide valmistamisele ja joonistamisele.

Rohkem infot Johanna Lonka kohta leiab aadressilt www.johannalonka.com.

Johanna Lonka loometööd MoKSis toetab Põhja- ja Baltimaade mobiilsusprogrammi Kulturkontakt Nord stipendium.

Mooste Külalisstuudio Y-kohtumiste sari Y galeriis on loodud peamiselt selleks, et ka Eesti laiemal avalikkusel oleks parem võimalus MoKSi väisavate külaliskunstnike tegevusega tutvuda.

MoKS on kunstikeskus, mida veavad kunstnikud ise, siin on ateljeesid, näitusepindu, töökodasid, raamatukogu jms. MoKS tegutseb nii Moostes (nt külalisateljeed, toiduklubi, helitöötoad) kui ka väljaspool seda. MoKSi tegevust rahastavad Eesti Kultuurkapital, Hasartmängumaksu Nõukogu, Kultuuriministeerium, Haridus- ja Teadusministeerium, Põhjamaade Ministrite Nõukogu, EC programm Kultuur, Euroopa elukestva õppe programm Grundtvig, SA Tallinn 2011.

MoKSi uksed on külastajatele valla kolmapäevast pühapäevani kl 12–18, parema elamuse saamiseks tasuks aga alati all toodud kontaktandmetel eelnevalt programmi kohta aru pärida.


Info: 53 306 679
siiri@moks.ee

Pressiteate koostas Siiri Kolka

moks.ee

No comments: