Thursday, July 02, 2009

Sveta Bogomolova KOELOOMEST 21. apr - 9. mai 2009



Sveta on lõpetanud Tartu Kõrgema Kusntikooli meediaosakonna, üles astumas VJ-na, kaasalöömas Mooste Kunsti- ja Sotsiaalpraktika keskuse tegemistes.

Osa näitusel olevatest töödest valmis Binaural kunstnike residentsis Portugalis.

Sealsed kohalikud kahtlustasid Svetat nõidumises. Noorena bioloogiat tõsiselt harrastanuna teab ta, et inimesed koosnevad rakkudest ja iga rakk on elus ja erinev.
Oma protsessilises ja selle lõpptulemust dokumenteerivas fotoprojektis palus Sveta inimesi neil osakest oma füüsilisest kehast talle anda (panused olid väikesed: karvad, küüned, sülg jne). Protsessi II etapis kogus ta õhku ruumides, kus "katsealused" elavad.

"Kogutud materjalid panin bioloogilisele söötmele, kus sellest kasvav hallitusseen on iga inimesel ja ruumil erinev. Need on nagu kloonilised portreed: inimese nägu kõrvutatult hallitusega, mis on kasvanud "katsealuse" bioloogilisest ainest.

Ma näen, et miski ei seisa paigal - kõik kasvab, muutub, kaob ära. Ma tean, et mul on jõud sinna kasvamisse sekkuda ja seda mõjutada - olgu see nõidus või mitte, ma näen ja tean, kuidas kõik see toimub."

Näitusel on eksponeeritud veel teinegi dokumenteeriv fotoprojekt:

inimene vaatab tänaval ringi ja paneb tähele hoopis muud, kui mõni teine inimene. Sveta näiteks näeb tänavatel vahel komme. Fotodel olevad maas vedelevad kummikommid on kogutud paari aasta jooksul nii Eestist kui käidud maailmareisidelt.


Inimestest kasvatatud hallitusseeni (foto), kadunud kummikomme (foto), ruumi seinal kasvavaid veresooni (installatsioon *in progress*) ja videosid inimese üleminekuprotsessidest või siirdumisest mujale saab näha Sveta Bogomolova esimesel isikunäitusel KOELOOMEST Y galeriis kuni 9. maini 2009.


Seinasooned

Seinasooned (Wall's Veins) from sveeta on Vimeo.



The wall



The stones

The Stones from sveeta on Vimeo.



www.svetabogomolova.com

loe ka Indrek Grigori artiklit Cheeses nr 34

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

No comments: